Фондация „Съвременност“

Евроцентър за малки и средни предприятия

ВходРегистрация

 

На 12-14 юли, в географския център – местността Узана край Габрово се състоя третото поредно издание на зеления фестивал „Узана Поляна Фест“. Целта на фестивала е да предостави пространство за споделяне опита и идеите на организации, проекти и фирми, които работят в сферата на устойчивото развитие и управлението на околната среда. Фестивалът е насочен към предприемачи с отговорно отношение към природата, биопроизводители, потребители с осъзнато поведение към екологичните проблеми и промени в света, институции и организации, които се грижат за опазване на биоравновесието. 

В шатрата на Областна администрация на Софийска област и фондация „Съвременност” беше представена играта „Опознай природата на Софийска област”. В забавлението се включиха играчи от всички възрасти и на всички победители и участници бяха раздадени награди. Инициативата е продължение и мултиплициране на резултатите по проект „Гражданско общество и местна власт – партньори за зелен регион“-регионална политика за информиране, опазване и устойчиво използване на биологичното разнообразие  на Софийска област“ по програма за малки проекти на „Глобален екологичен фонд“. Това съобщи за „Балканец“ Янка Александрова – директор „Програми и проекти“ към фондация „Съвременност“. В момента фондацията работи по три трансгранични проекти, каза още г-жа Александрова.

Организаторите на Узана Поляна Фест в сътрудничество с Областна администрация на Софийска област организираха ревю „ЕКО мода – дрехи от отпадъци и още нещо.” Леда Славчева е дизайнер на нестандартните тоалети, направени от рециклирани материали и отпадъци, а някой от участниците сами изработиха оригиналните одежди. В модното дефиле участваха малки и големи, като целта на любопитната инициатива е да стимулира въображението на всички посетители на фестивала и да ги накара да впуснат фантазията си в действие, за да създадат нестандартни модни решения, направени от отпадъци или други форми на еко-мода. Награди получиха всички участници, като специални отличия бяха дадени за най-зрял, най-зелен (най-малък) и най-пъстър участник.

 „Узана Поляна Фест 2013“ се организира от Фондация „ТАЙМ – екопроекти”, благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Габрово и Българското национално радио.


--
15.07.2013

Обратно в Актуално